Archive for nanahardlove

……Adakah Perempuan Insan Lemah….???

Posted in Coretan Harian, Kehidupan Ini, Oh! Insan Bergelar Wanita, Sekadar Renungan with tags , on December 23, 2009 by sweetylittlebooboo

Saban hari, semakin sakit hati dan malas nak ke pejabat…Tak tahu kenapa perasaan ini wujud dihati???….Adakah sudah jemu dengan pekerjaan ini? Tapi tidak sebenarnya, me terlalu sukakan keje ni, namun ada beberapa perkara yang buat me rasa seolah-olah tak diendahkan.

Me ingat lagik waktu me mula2 keje, me ingin mengisi masa lapang sebelum menyambung pelajaran di peringkat ijazah ataupun menerima tawaran keje yang lebih baik. Me hanya bekerja dengan jawatan pembantu penyelaras sahaja dengan gaji sebanyak RM700 walaupun mempunyai diploma. Tapi me tak kesah sebab me suka keje ni, sebab me boleh kenal dan belajar berinteraksi dengan orang ramai. Sebab me tau, me agak pendiam dan berat mulut untuk berkata-kata dengan orang yang tidak rapat dengan me. Oleh sebab tu, melalui keje ni sedikit sebanyak me dapat belajar semua perkara. Me kenal ramai orang dengan pelbagai ragam.

Tak sampai beberapa bulan, unit me digabungkan dan secara automatik me dinaikkan jawatan. Alhamdulillah, ini mungkin rezeki me kerna kalau diikutkan me tak dapat tapi disebabkan salah seorg staff ingin menyambung pelajarannya, maka jawatan itu milik me….Itu apa yang sering diperkatakan org lain terhadap me. Namun me tak hiraukan, cos rezeki di mana2…biarlah apa yang org cakapkan…

Tahun 2009, segala-galanya berubah….dari seorang kawan berubah menjadi lawan….dari seorang rajin berubah menjadi pemalas….Itu apa yang me rasakan skang dan berbeku dihati ni terlalu lama…Me sedih sebab kawan yang rapat dulu telah mulai renggang hanya kerana hasutan pihak ketiga dan prestasi keja. Bila melibatkan prestasi keja, semua mula tidak puas hati dan mula mengata keburukan masing-masing. Me x kesah kalau dorg nak bersaing dengan me, tapi biarlah secara adil dan bersih. Jangan sekali-kali menabur fitnah dan kata-kata yang menyakitkan hati. Tambahan pula, bila kata-kata tu, me tak dgr sendiri tapi disampaikan oleh org luar. Terasa berbukam aje hati ni. Nak dimarah tak sampai hati. Me tak suka nak marah-marah sangat sebab me tau kalau me marah or meradang boleh buat org lain benci me. Me taknak org benci me, sbb me ssh nak benci org. Tak kisah berapa byk org tu buat me, me tetap treat them nice especially in works cos me jenis think & do it professional. No hard feeling.

Tapi apakan daya, semua ni hanya me boleh bertahan smpi pertengahan tahun sahaja. Me jadi insan yang lemah selepas kematian arwah Mak Ndak dan kebetulan terlalu banyak perkara yang berlaku dalam pada masa yang sama. Tetiba me rasa seolah-olah me jatuh ditimpa tangga, tinggal belum dihempap bangunan aje…..Terlalu banyak dugaan yang me hadapi dalam tahun ni. Terasa jiwa & diri ini dah tak mampu bertahan lagik. Keadaan semakin huru-hara apabila nama me seringkali dipetik-petik org hanya kononnya disebabkan perangai me. Me mengaku me bukan baik mana, me clubbing & smoking. So what? Jahat & buruk sgt ke dimata org?….For me, jahat & buruk org bukan manusia yang menilai, hanya Tuhan yang Satu yang berhak menilai pahala & dosa setiap umatnya. Kita sebagai umatnya hanya perlu menjalankan segala apa yang telah Tuhan amanatkan. For me, semua itu terpulang pada individu itu sendiri.

Cuba kita fikir semula, ada org keja merompak sana sini tapi selalu bantu org lain…mungkin duit yang diberikan tidak halal tapi niat dihati masih suci…Ini kan pula orang yang tutup diri penuh sempurna tapi hari-hari menabur fitnah & anyam ketupat perihal orang lain. Pada me, sama je kesimpulan yang dibuat. Baik yang ni, buruk yang ni, baik yg sana, buruk yg sana…..So takde perbezaan antara semua org…Kite hanya perlu sedar kedudukan kite dan beringat, kite bukannya sempurna….masih ada kekurangan yang perlu dibaiki.

Berbalik pada luahan hati me…Apa yang me rasa skang, kesenangan di tempat keja berubah menjadi bahang dan kesesakan untuk bernafas walaupun hanya seketika di dalam ofis. Me pun tak tahu kenapa perkara ni jadi sebegini. Cuma me terkilan, disebabkan me tak banyak buka mulut, selalu me diperlekehkan. Kekdg me rasa me tak perlu tunjuk pandai sebab ini lagi mendatangkan kemarahan mereka. Sampaikan satu masa, org boleh berkata me pandai aircond “Boss” dan pandai layan org ni, org tu….Secara jujur me katakan, me tak pandai buat semua tu, me lagik suka berterus-terang dan fikir secara rasional dan memberi pendapat kepada semua org. Namun, me tak sangka semua itu, disalahertikan.

Pada mulanya me tak endahkan tapi makin lama makin menjadi2…Adakah sebab me seorg perempuan? Dan tak layak diberi tanggungjawab or beban keje untuk sesuatu program?….Jika dipertanggungjawabkan, mesti org fikir me banyak bodek org atasan….For me, it is nonsense. I want to do it cos i want to learn and still learning process. Cos, now kita hidup zaman alaf baru, why fikiran nak mcm dahulu kala? Think positive la and move forward, one step ahead…Not do it backward…Tak kan nak hidup ni takuk yg lama. Mcm mana pun, me tetap bersyukur dan berdoa agar me tabah hadapi semua dugaan ni. Me akan cuba kuatkan semangat tak hiraukan semua ni…For those yg baca blog ni, me hanya ingin luahkan perasaan me sahaja. Bukan untuk menyakitkan hati sesiapa. Mungkin cara ni sahaja yg dpt melegakan hati dan melapangkan apa yg terbuku dihati me. Me mohon maaf jika tersilap kata dan terkasar budi bahasa. Doakan me tabah hadapi semua dugaan dalam kehidupan ini dan menemui kebahagiaan dan ketenangan hati.

Sekian

Advertisements

Selamat Hari Raya AidilFitri

Posted in Coretan Harian, Kehidupan Ini, Memori with tags , , on September 21, 2009 by sweetylittlebooboo

Hari Raya

Tahun ini, sekali lagi balik beraya di Langkawi…Seronoknye cos kali ni semua balik kecuali angah terpaksa bekerja di pada hari raya ke-2…Walau bagaimanapun, kami masih beraya dengan gembira dan mengucapkan Selamat Hari Raya & Mohon Maaf pada Angah melalui handphone…Nasib baik zaman sekarang serba maju, tidak payah telegram yang mengambil masa 1 minggu untuk sampai…Ini hanya dengan tekan dail, dah boleh dengar suara…hikhikhik 😀

Meriahnye

Gelagat adik-adik saudara dan anak saudara Kak Teh amat memenatkan, namun kami tergelak lihat gelagat mereka yang pelbagai aksi bila kamera di depan mata mereka… 😛 Macam-macam ragam mereka untuk beraksi ala-ala model gitu…hehe…Namun, kami tetap mengingati arwah Mak Ndak yang baru kehilangan pada tanggal 2hb Jun 2009 baru-baru ini. Selepas sembahyang raya, kami terus ke kubur arwah untuk sedekahkan doa kepadanya agar dicucuri rahmat di alam barzakh…Kami akan sentiasa mengingatimu walaupun jasadmu tiada disisi kami, namun arwah tetap berada dalam hati kami sekeluarga…Aminn….

Anak ArwahCahaya Mata Arwah (Berbaju Biru & Kuning) – Kesayangan kami sekeluarga

Getting To Know Each Other… :P

Posted in Tagged with tags , , , , , , on August 27, 2009 by sweetylittlebooboo

If you’ve been tagged or you are reading this, you have the honor of copying all these goofy questions, writing your own response, and tagging 25 other victims. You have to tag me so really you just need 24 more people. If I tagged you, it’s because I want to know more about you. 😛

1. What time did you get up this morning?
4.30 a.m…sahur2 kalau bulan Ramadhan ni… :p

2. How do you like your steak
Well Done Cook…Yum Yum Yummy

3. What was the last film you saw at the cinema?
G.I Joe: Rise Of The Cobra…Best Movie

4. What is your favourite TV show?
I don’t watch TV often. So, I have no favourite show. But maybe Nur Kasih…So schweet 🙂

5. If you could live anywhere in the world where would it be?
Anywhere with someone that I love..hohoho ß— ngengadanya…ghee :p

6. What did you have for breakfast?
Nescafe O’ my favourite’s drink with cereal.

7. What is your favorite cuisine?
Too many to list down…ghee :0

8. What foods do you dislike?
Too salty & too sweet…Perut xleh terima

9. Favorite Place to Eat?
Important things —-à hygienic places

10. Favorite dressing?
Simple, Casual & Nice

11.What kind of vehicle do you drive?
Now is my lovely car –à Myvi Cayang…ghee 🙂

12. What are your favorite clothes?
Sporty & Girlish….

13. Where would you visit if you had the chance?
Dubai & Makkah….

14. Cup 1/2 empty or 1/2 full?
Depends on situation

15. Where would you want to retire?
In my hometown –à Langkawi Island

16. Favorite time of day?
Early Morning & Evening….Sesuai untuk jogging…ghee

17. Where were you born?
Langkawi Island….

18. What is your favorite sport to watch?
Futsal & Football….But now I have to watch all sports cos keje ngn National Sports Council

19. Who do you think will not tag you back?
I don’t know

20. Person you expect to tag you back first?
Cik Kechik Nour…cos dia paling rajin tag-tag nie….ghee 😛

21. Who are you most curious about their responses to this?
No idea at all

22. Bird watcher?
Sometimes…bila tiba anginnye..huhu

23. Are you a morning person or a night person?
Nocturnal Vampire!…ghee 😛

24. Do you have any pets?
Nope…but my housemate ade…A cat called Orex…Cutie Cat

25. Any new and exciting news you’d like to share?
Nope..at this moment

26. What did you want to be when you were little?
A doctor….tapi tgok darah takut wooo…haha :0

27. What is your best childhood memory?
Playing & Enjoy myself without worrying anything…hmmm

28. Are you a cat or dog person?
Wallahua’alam….

29. Are you married?
Not yet….But currently taken…ghee 🙂

30. Always wear your seat belt?
First I wear seat belt, then I start my car!…kekdg malas gak…haha 😛

31. Been in a car accident?
Nope yet

32. Any pet peeves?
Dog barks in neighborhood!

33. Favorite Pizza Topping?
Hawaiian Chicken & Pepperoni are the best!

34. Favorite Flower?
Roses and Lilies…

35. Favorite ice cream?
Haagen Dus….Yum Yum yummy…hehe 🙂

36. Favorite fast food restaurant?
Pizza Hut….McDonald…Burger King

37. How many times did you fail your driver’s test?
Never –à ade makna tu…ghee

38. From whom did you get your last email?
My Boss…srh emailkan borg…akekeke

39. Which store would you choose to max out your credit card?
Sony Electronics, Dell Lappy, etc….

40. Do anything spontaneous lately?
Always do it when stressed out at works…

42. Broccoli?
I Love Broccoli…

43. What was your favourite vacation?
Family & friends vacation…

44. Last person you went out to dinner with?
With my housemates and cousin…

45. What are you listening to right now?
Be With Me by Akon 🙂

46. What is your favourite color?
Pink, White & Black’s rule

47. How many tattoos do you have?
Nope & never…..

48. How many are you tagging for this quiz?
Depends on how many friends yg suka tag-tag ni…ghee 😛

49. When did you finish this quiz?
Within 1200 seconds. Hehe….

50. Coffee Drinker?
Crazy for Nescafe O. But, when I need to be awake to continue work at late night, I’d prefer black coffee.

I am tagging everyone in my friend’s list….hehehe 😛 🙂

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarakh 1430H

Posted in Coretan Harian, Kehidupan Ini with tags , , , on August 19, 2009 by sweetylittlebooboo

Sempena menjelang bulan Ramadhan Al-Mubarak yang membawa berkah kepada semua umat Islam. Di sini saya ingin mengucapkan andai ada kata yang mengguris, andai ada perbuatan yang menyakitkan, andai ada keluhan yang tidak kedengaran. Maafkanlah kesilapan saya. 🙂

Lets get together

Posted in Kehidupan Ini with tags , , on August 15, 2009 by sweetylittlebooboo

The other day, while I was cooking lunch in the kitchen, something caught my attention. I accidentally saw something cute and interesting over the kitchen window. Here there was, a cat and a dog, together. They were walking at the back of our house, the dog was tailing the cat, following wherever the cat went, sniffed the same things the cat sniffed, and did exactly whatever the cat did. They were not scared of each other. When I shared this story with Booboo, Booboo joked and said that probably the dog is confused and doesn’t know that it is a dog. Maybe the dog thinks it is actually a cat. I’ve seen a lot of domestic cats and dogs living together under one roof on television, but I’ve never seen them together in real life. I don’t think the pair that I saw in real life were both domestic pets with the same owner. The dog wore a dog tag around its neck, but the cat had none. And yet, they got along so well. These are 2 literally different creatures. Perhaps not even trained to get along by their owners. And yet, they can get along.

10 perkara yang wanita benci terhadap lelaki

Posted in Oh! Insan Bergelar Wanita with tags , on August 11, 2009 by sweetylittlebooboo

Kebanyakan lelaki tidak sedar bahawa ada perbuatan mereka dibenci oleh kaum wanita.

KEBANYAKAN lelaki selalu menyalahkan wanita apabila wanita kerap merajuk dan marah tanpa mengetahui apakah puncanya. Kerap kali apabila timbulnya masalah sikap wanita yang dikatakan mengada-ngada, itu menjadi punca pertengkaran.

Namun, lelaki tidak sedar ada perbuatan mereka yang dibenci oleh kaum wanita. Justeru, apa kata lelaki meneliti beberapa perbuatan-perbuatan yang sering dilakukan tanpa kesedaran mereka.

1. Panas baran

Pantang silap sikit, pasti pelbagai kata-kata kesat dihamburkan. Tidak cukup dengan kata-kata kesat, kadangkala tangan lelaki panas baran ini juga pantas menampar atau mencekik leher kekasih bagi menunjukkan mereka ini kuat dan berkuasa.

Perbuatan lelaki sebegini akan membuatkan wanita benci dan fobia. Bagi sesetengah wanita yang terlalu menyayangi pasangan, mereka terpaksa berendam air mata dan membiarkan hidup menderita. Lama kelamaan wanita ini akan hidup dalam keadaan tertekan dan boleh menyebabkan kemurungan.

2. Mengongkong

Segala gerak-geri kekasih dikawal. Hendak keluar berhibur dengan teman-teman pun tidak boleh. Sampaikan dari segi berpakaian pun perlu mengikut segala yang diinginkan mereka. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka. Mulalah dituduh psiko dan queen control.

3. Ego

Ini adalah perbuatan yang paling ketara bagi kaum lelaki. Apabila berlaku pergaduhan, wanita selalu dipersalahkan. Kadangkala, marahnya sudah hilang tetapi ego punya pasal sanggup mendiamkan diri tidak menelefon kekasih semata-mata ingin dipujuk. Ada sesetengah lelaki pula, kerana terlalu ego sanggup menunggu wanita mengajak keluar dahulu daripada mereka sendiri mengajaknya. Tidak salah mempamerkan ego, tetapi biarlah kena pada tempatnya.

4. Suka ‘cuci mata’

Kebanyakan lelaki sukar untuk mengawal mata mereka (mata keranjang). Walaupun sudah dikurniakan teman wanita yang cantik, tetapi masih lagi ingin memandang wanita lain. Pandang sekali sudahlah. Ini tidak. Kadangkala, sampai terpusing kepala lelaki mata keranjang ini memandang wanita lain.

5. Main kayu tiga

Ini adalah perkara yang paling dibenci oleh setiap wanita. Pantang digoda dengan wanita lain, terus hanyut. Ada juga lelaki yang pantang melihat perempuan cantik, pasti dijadikan senarai ‘teman tapi mesra’. Ada juga yang sanggup keluar dengan wanita lain walaupun sudah mempunyai kekasih.

6. Tidak sensitif perasaan wanita

Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian kepada kekasihnya, lebih-lebih lagi apabila melibatkan perasaan wanita. Tetapi jika bersangkut paut mengenai diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan, mereka begitu memahami dan mengambil berat.

Sebenarnya, wanita bukanlah terlalu sensitif atau terlalu manja. Cukuplah sekadar teman lelaki menjaga hati mereka dahulu sebelum menjaga hati orang lain, lebih-lebih lagi jika wanita itu bakal menjadi isterinya kelak.

7. Pentingkan kawan-kawan

Sanggup membatalkan temu janji semata-mata ingin menonton bola sepak atau diajak melepak oleh kawan-kawan lelaki. Sesetengah lelaki selalu mementingkan kawan-kawan dalam segala hal.

Kalau ada apa-apa masalah di tempat kerja atau apa urusan sekalipun, mereka yang mementingkan kawan-kawan sanggup mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan kekasih. Wanita akan lebih menyayangi pasangannya jika mereka lebih dihargai.

8. Tidak tahu menghargai

Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Seboleh-bolehnya, lelaki mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap menghargai mereka. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap menghargai teman wanita terhadap apa yang cuba dilakukannya untuk anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya, ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

9. Meninggikan suara

Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tetapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

10. Penipu

Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tidak munasabah. Ada lelaki sanggup mungkir janji dan memberi pelbagai alasan seperti mempunyai masalah yang tidak dapat dielakkan, padahal sebenarnya mereka enggan mengotakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini, lama kelamaan akan membuatkan wanita menjauhi anda.